Tips - Zoeken op onderwerp

Print this page 

Zoeken op onderwerp

Bij het zoeken op onderwerp wordt gebruik gemaakt van inhoudsgerichte ingangen, zoals Alle woorden, Titelwoorden, Trefwoorden en Onderwerpsrubriek. Na het zoeken met behulp van één of meer van de genoemde ingangen, kan de selectie eventueel beperkt worden met niet-inhoudelijke kenmerken, zoals Jaar van uitgave, Publicatietype, Taal en eventueel nog Locatie (d.w.z. een beperking bibliotheeklocatie). In dit overzicht wordt aangegeven hoe al deze ingangen gebruikt kunnen worden.

De beste manier om op onderwerp te zoeken is het gebruik van de zoekingang Trefwoord. Gekozen kan echter worden voor een andere ingang, als u maar rekening houdt met de kenmerken van die ingangen. Zie het onderstaande overzicht.

 

Bij de presentatie van referenties kan gebruik worden gemaakt van doorklikken. Ook bij het onderwerpsgericht zoeken kan deze optie goede diensten bewijzen.

 

 Ingangen Omschrijving
Alle woorden Index samengesteld uit alle auteurs-achternamen, woorden uit titels, woorden uit annotaties, woorden uit instellingsnamen (corporaties) en alle trefwoorden, uitgezonderd de stopwoorden. Deze index is dus een mix van inhoudelijke en niet-inhoudelijk gerichte ingangen. Als u deze ingang gebruikt bij het zoeken op onderwerp, doet u er goed aan de referenties in het eindresultaat te evalueren. Bekijk speciaal de relevante referenties en stel vast of de door u ingevoerde zoekterm een trefwoord is of een andere herkomst heeft. In het eerste geval is wellicht geen vervolg-actie nodig; u zoekt immers op een trefwoord. In het tweede geval wel. Bekijk dan die relevante referenties en let daarbij speciaal op de trefwoorden. Zoek daarna eventueel verder met een gepresenteerd, goed trefwoord door simpelweg met de muis daarop te klikken. Of maak gebruik van de doorklikmogelijkheid 'Soortgelijke publikaties'.
Titelwoorden Index samengesteld uit alle afzonderlijke woorden uit een titel, uitgezonderd de stopwoorden. Bij het onderwerpsgericht zoeken m.b.v. titelwoorden hebt u te maken met de taal waarin de titel gesteld is, en met de door de auteur gekozen titel en titelwoorden. Daarom moet u uw zoekvraag in de diverse talen stellen, rekening houden met enkel- en meervoud en spellingsvarianten, en dient u ook synoniemen daarin te betrekken. Beter is het te zoeken met een titelwoord en daarna de gevonden referenties te evalueren. Let daarbij speciaal op de trefwoorden. Zoek dan verder met een gepresenteerd, goed trefwoord door met de muis daarop te klikken. Of maak gebruik van de doorklikmogelijkheid 'Soortgelijke publikaties'.
Trefwoorden Index samengesteld uit trefwoorden, toegekend aan alle publikaties. De Nederlandse trefwoorden en in het verlengde daarvan de Engelse trefwoorden komen uit een gecontroleerde lijst. Alle publikaties, in welke taal dan ook, zijn voorzien van Nederlandse trefwoorden uit deze lijst. Onderwerpsgericht zoeken m.b.v. trefwoorden is dan ook taal-onafhankelijk. Zelf synoniemen bedenken, zoals bij het gebruik van 'Titelwoorden' (zie hierboven), is eveneens overbodig. Indien u op trefwoord aan het zoeken bent, bekijkt u dan de gevonden, en speciaal de relevante referenties goed. Wellicht ziet u dan trefwoorden die uw zoekvraag kunnen verbeteren. Mogelijk is het ook gebruik te maken van de doorklikmogelijkheid 'Soortgelijke publikaties' .
Onderwerpsrubriek Index van alle onderwerpsrubrieken. Naast trefwoorden worden onderwerpsrubrieken gehanteerd voor de ontsluiting (en ook plaatsing) van publikaties. Deze onderwerpsrubrieken fungeren als een globale onderwerpsontsluiting. Bij het onderwerpsgericht zoeken zijn deze op een drietal manieren te gebruiken:

(1) U maakt eerst een globale selectie m.b.v. een onderwerpsrubriek, waarna met behulp van andere inhoudelijke zoekingangen nadere beperkingen kunnen worden doorgevoerd.

(2) U kunt gehanteerde zoektermen m.b.v. een onderwerpsrubriek een unieke betekenis te geven. Bijvoorbeeld: u zoekt op titelwoord 'Bridge' en geeft daarna met de onderwerpsrubriek aan dat het 'Civiele techniek' betreft.

(3) U maakt een selectie m.b.v. een onderwerpsrubriek en beperkt deze eventueel met niet-inhoudelijke zoekingangen, zoals 'Jaar van uitgave", 'publicatietype', 'taal' en/of 'bibliotheeklocatie'.